üldine

Ettevõtte asutamine - kõik, mida pead selleks teadma

Eestis tegutseb Statistikaameti andmetel 2018. aasta lõpu seisuga 131 650 (2017. aasta lõpus 127 622) ettevõtet ning nende arv tõuseb igal aastal ligi 4000 äriühingu võrra.

Seda arvu vaadates tundub, et tegu on kiire ning lihtsa tegevusega, kuid kas see ka tegelikkuses nii on?

Enne uue ettevõtte asutamist on vaja läbi käia hulk erinevaid samme ning omandada mitmeid uusi teadmisi.

Sellesse juhendisse on kokku koondatud kõik kõige tähtsam, mida peab enne ettevõtte asutamist teadma, ning lingid, kust leida kogu vajalik info.

Esimese asjana tuleb enda jaoks leida vastused alljärgnevatele küsimustele:

  • Millisel tegevusalal ettevõtet alustad?
  • Milline on sobivaim ettevõtlusvorm?
  • Mis on sobiv äriühingu nimi? Ega see nimi juba kasutuses ei ole?
  • Milline on kaubamärk ning internetidomeen?
  • Kus hakkab ettevõte tegutsema?

Selgitame iga küsimuse veidi täpsemalt lahti ning proovime koos neile kõikidele vastused leida.

1. Ettevõtte asutamisel õige tegevusala leidmine

Kindlasti on sul olemas idee ja visioon, millega sinu tulevane ettevõte tegelema hakkab – muidu sa ettevõtte loomisele ilmselt ei mõtleks.

Kas oled ka läbi mõelnud, kui tihe konkurents sellel tegevusalal on, arvestades sinu asukohta, vahendeid töö produktiivsuse loomiseks jne?

Siit on võimalik kontrollida, kui palju ettevõtteid sinu valitud tegevusalal sinu piirkonnas tegutseb, kui palju töötajaid neil on ja palju muud.

Kui peale uurimist leiad, et sinu ideel võib siiski jumet olla ning et suudad olemasolevatele ettevõtetele konkurentsi pakkuda, siis leia Siit õige tegevusala kood ning pane see endale kirja, kuna seda läheb ettevõtte registreerimisel vaja.

2. Kasutatuimad ettevõtlusvormid

Kui oled välja mõelnud, kui suurelt ettevõtlusega alustad, siis nüüd tuleks selle järgi valida ka sobiv ettevõtlusvorm.

Ettevõtlusvormid erinevad üksteisest enamasti vajaliku algkapitali suuruse ning osanike arvu poolest.

Enim kasutatav vorm on Eestis hetkel osaühing (lühendina OÜ), kuna selle kriteeriumid on inimestele ehk kõige lihtsamini teostatavad.

Teisel kohal on FIE, kuid see on üksikisikule mõeldud vorm, ning kolmandal kohal aktsiaselts, kuid see eeldab juba tunduvalt suuremat sissemaksu ning rohkem paberimäärimist.

Eesti.ee kodulehel on pandud kokku väga hea võrdlustabel erinevate vormide selgituste ja võrdlustega. (LEIAD SIIT!)

3. Kuidas leida enda ettevõttele sobiv nimi?

Minu arvates on alati kõige raskem ettevõttele õige nimi valida – kas lähtuda tegevusalast, leida seos mõne detaili või asjaga enda ümber või valida nimeks lihtsalt meele järele olev sõna?

Väga palju kasutatakse nimes ka osanike nimede kombinatsioone või esitähti, kuid see valik tuleb sul endal sisetunnet kuulates teha.

Lisaks tuleb kindlasti jälgida, et valitud nime ei oleks juba Eestis registreeritud.

Kõik registreeritud nimed on leitavad siit.

Kui meelepärane ning mitte juba kasutuses olev nimi on olemas, pane see tegevusala koodi järele kirja ning asume järgmise punkti juurde.

4. Mis on internetidomeen ning mida sellega peale hakata?

Me kõik oleme harjunud guugeldama ning erinevatel veebilehekülgedel käima.

Selleks, et tulevased kliendid ilma vaevata sinu pakutud toote või teenuseni jõuaksid, nõuab tänapäeva ühiskonna surve ka sinult veebilehe olemasolu.

Vabasid domeene (Vikipeedias on domeen defineeritud kui nimeline valdus internetis) on võimalik kontrollida siit, sisestades otsingusse endale sobiva nime ning valides domeeni lõpu (.ee, .com, .eu või mõni muu). Enamjaolt rakendatakse domeenile aastakulu, mis sõltub konkreetsest domeenist – .ee , .com jne. Domeeni .ee aastane maksumus on näiteks 8,37 € + km.

Pikemat selgitamist domeeni registreerimine ehk ei vaja, kuna www.zone.ee on loonud üpriski arusaadava ning lihtsas keeles loetava kodulehe ning kui kusagil hätta jääd, siis kasutajatugi aitab meeleldi.

5. Ettevõtte tegevuskoha leidmine

Kindlasti tuleb valdkonna alusel ka läbi mõelda, kus ettevõte tegutsema hakkab. Viimasel ajal on ilmunud nii mõnigi artikkel sellest, kuidas äripinnad on defitsiit ning sobilikke ruume on keeruline leida.

Sellele küsimusele tuleb vastus leida just seepärast, et tegevuskoha kuluga tuleks kindlasti juba ettevõtte loomise etapis arvestada.

Suurimad ning mugavaimad portaalid, kust leida sobiv tegevuskoht, on www.kv.ee ja www.city24.ee.

6. Kus ettevõte registreerida ning mida selle käigus kindlasti tähele panna?

Ettevõtte registreerimine on Eestis üpriski lihtsaks tehtud. Tuleb minna vaid aadressile www.rik.ee, tuvastada ennast kas ID-kaardi, mobiil-ID või mõne muu valiku kaudu ning sisenedes valida ülevalt menüüst „Avalduse esitamine“. Seejärel suunab lehekülg ise sind mugavalt kõiki samme läbi tegema.

Tähelepanu tuleb pöörata mõningate valikute tegemisel – näiteks osakapitali sissemakse tegemise tähtaega valides peaksite teadma, et enne sissemakse tegemist ei ole võimalik ettevõttest dividende maksta.

Lisaks tuleb ära jaotada osaluse protsendid iga osaniku vahel ning valida, kas otsuste tegemisel lähtutakse osaluse suurusest või hääletajate arvust. Üldiselt on www.rik.ee registreerimise teinud lihtsaks ja kiireks ning kõikidele küsimustele ja vastustele ka selgitused lisanud.

7. Kas ja kuidas registreerida ettevõte käibemaksukohustuslaseks?

Igal juriidilisel isikul on kaks varianti – kas olla käibemaksukohustuslane või mitte. Kui ettevõtte müügikäive ületab aastas 40 000 eurot, siis on käibemaksukohustuslaseks registreerimine Eesti seaduse järgi vajalik. Kuid milline variant valida juhul, kui käive ei kasva nii suureks?

Valik tuleks teha enda klientuuri ning kulude järgi. Nimelt võib käibemaksukohustuslaseks mitte registreerimine olla kasulikum juhul, kui sinu kliendid on enamjaolt eraisikud (ehk B2C-ärimudel), kuna eraisiku jaoks on toode või teenus käibemaksu võrra odavam või on sinul võimalik selle võrra suuremat hinda küsida ning seeläbi enda tulu kasvatada.

Teiseks: kui ettevõtte ülalpidamise kulud on madalad, siis seeläbi on sinul võimalik taas odavamat teenust/toodet pakkuda või konkurentsiga samal tasemel olevate hindadega enda tulu kasvatada. Lisaks toob käibemaksukohustuslaseks registreerimine endaga kaasa ka töökohustusi, mida mittekäibemaksukohustuslasel ei ole – seda nimelt raamatupidamise asjus.

8. Kuidas korraldada ettevõtte raamatupidamine?

Igal ettevõttel on kohustus korraldada enda raamatupidamine seaduste järgi.

Raamatupidamine peab kajastama ettevõtte finantsseisundit ja majandustulemusi ning info peab vastama fikseeritud põhimõtetele.

Kui sul endal puudub teadmine raamatupidamise valdkonnas, siis kõige mõistlikum on see teenus sisse osta.

Teine variant on läbida kursused ning omandada raamatupidamise põhitõed. Mugavaima raamatupidamise jaoks oleks vaja valida välja ka endale sobiv tarkvara, kus on kõik vajalikud funktsioonid olemas, kuid ka seda kulu tuleks kindlasti arvestada juba ettevõtte loomisel.

9. Võimalused, kuidas tuua ettevõte potentsiaalsete klientideni

Kuna tegutsevaid ettevõtteid on igas sektoris tänapäeval palju ning konkurents on tihe, siis enda tutvustamisel ning toodete/teenuste klientideni toomisel tuleb appi võtta turundus.

Õnneks on tänapäeval sotsiaalmeedia üks põhilisi kohti, kus seda teha, ning positiivne on see, et igal inimesel on seal enda turundamiseks võimalused olemas.

Oleme kokku pannud artikli, kus tutvustame restoranide turundamise viise, kuid kindlasti on võimalik selle mudeli ning võimaluste järgi ka muid teenuseid või tooteid turundada. Artikkel on leitav siit.

10. Mis saab siis, kui ettevõtte tegevus ei kulge plaani järgi ning ettevõte tuleb sulgeda?

Hetkel on Eestis mitteaktiivseid ettevõtteid (millel puudub aktiivne äritegevus) üle 30 000.

See arv tuleneb sellest, et ettevõtte kustutamine on tehtud üpriski keeruliseks – vajalik on osanike likvideerimisotsus, ettevõtte likvideerimine ning registrist kustutamine.

Need on sammud, mis tuleb ettevõtte lõpetamisel läbi teha. Ettevõtte likvideerimine tähendab suures pildis kogu ettevõtte vara juriidilist jagamist, nõuete sissenõudmist ning kohustuste tasumist. Peale seda, kui ettevõttes ei ole enam ei nõudeid ega kohustusi, saab vara osanike vahel ära jagada.

Kui see samm on tehtud, tuleb kustutamise avaldus koos lõppenud majandusaasta aruandega äriregistrile esitada ning seejärel kustutatakse ettevõte registrist. Kogu toimingu saab lõpetatuks lugeda alles siis, kui sinu ettevõtte ei ole enam aadressilt www.rik.ee leitav.

Kokkuvõte

Nagu näha, on ettevõtte loomine kui tegevus iseenesest väga kergeks tehtud, kuid enne ettevõtte loomist vajalike vastuste leidmine ei ole sugugi nii kiire ja lihtne. Tuleb olla kindel, et loodud ärimudel toimib ning läheb just seda teed, nagu sa ette kujutad.