horeca üldine

4 restoranihalduse nippi läbipõlemise vältimiseks

Me teame, et restoranide omanikel, kokkadel ning juhtidel on enamasti väga palju erinevaid ülesandeid, millega kaasnevad tihtipeale 60- kuni enam kui 80-tunnised töönädalad.

Pole tähtis, kui palju eesmärke olete viimasel ajal saavutanud, et hoida oma tööülesanded juhitavate, paindlike ning lõbusatena; endiselt näib olevat palju lisatunde ning pühadel ja nädalavahetustel töötamist. Lisaks ärgem unustagem üldise turu kasvavat nõudmist pakkuda kvaliteetset toitu, jooki ja elamusi – kõike sageli madalaima võimaliku hinna eest.

Selles valdkonnas läbi löömiseks on vaja ohvrite toomist, süstemaatilist mõtlemist, loovust, head stressitaluvust ja palju kirge, mis kõik kokku omakorda põhjustab tohutut isiklikku survet.

Tööga seotud surve ja pikad päevad tekitavad kahtlemata tavalisest suuremat stressi, mis võib põhjustada isiklikku kurnatust, halba otsustusvõimet ning probleeme vaimse tervisega.

Kui teil on praegu mõtteviis, et rohkem töötunde tehes saab tehtud rohkem tööd, siis te eksite ja peaksite juba täna oma restorani tööstiili muutma!

Eespool mainitud mõtteviis võibki tihtipeale läbipõlemiseni viia. Hea uudis on aga see, et te ei pea selle all kannatama, kui rakendate õigeid strateegiaid.

Siin on neli praktilist restorani juhtimise näpunäidet, mis aitavad teil igapäevaselt restorani pidamisega paremini hakkama saada.

1. Kasutage tehnoloogiat korduvate ülesannete automatiseerimiseks

Mõelge oma igapäevastele ülesannetele, mis teil restoranis töötades ette satuvad. Kui paljud nendest on korduvad, aeganõudvad, vajavad palju käsitsi tööd ning võivad põhjustada ka kulukaid vigu?

Teil tuli kindlasti meelde nii mõnigi ülesanne, aga võtame ette ühe, mis mõjutab otseselt teie tööjõukulusid: töögraafikute koostamine. Sageli on toitlustusasutustes töögraafiku koostamine lahendatud pliiatsi-paberi meetodil – seinal on suur paberileht, kuhu märgitakse töötunnid, puhkehetked ja vabad päevad, või siis kasutatakse Exceli tabelit, kuhu märgitakse inimeste nimede taha plussid ja miinused.

Kuigi need meetodid ei ole tingimata valed, on neil mõlemal suuri puudusi: töögraafikute loomine on aeganõudev, nende haldamine ja jälgimine on tihti õudusunenägu ning kuu lõpus jooksvalt tehtud muudatustest aru saamine on üpriski keeruline.

Nüüd kujutage ette, kui palju lihtsam teie töö oleks, kui te ei peaks kogu oma aega kulutama töögraafikute haldamisele. Selleks on loodud salarelvad – spetsiaalsed töögraafiku koostamise tarkvarad, mis vähendavad tüütut ja aeganõudvat paberimajandust ning teevad töötajate igakuise tööaruande esitamise kiireks ja läbipaistvaks.

Töögraafiku lihtsustamise kohta loe pikemalt SIIT.

Kiirem töögraafikute planeerimine ja haldamine!

Tööajaarvestuse tarkvaras töögraafikute loomine on lihtsam, mugavam ja automaatsem.
Proovi tasuta
Murevaba juht

2. Töökoormuse vähendamiseks delegeerige oma tööd õigetele inimestele

Oma ülesannete delegeerimine teistele inimestele vabastab aega ning vähendab pinget, mis tuleneb sellest, et kõik ülesanded on ühe inimese õlgadel. Muidugi võib konkreetsetele töödele kohe õige inimese leidmine keeruline olla – selle jaoks oleks tarvis algusest peale õiged inimesed palgata ning neid korralikult koolitada.

On hea võimalus, et suudate kohe tuvastada paar inimest, kes sobiksid perfektselt teatud ülesandeid üle võtma. Kuid ärge muretsege, kui see ei ole nii! Lihtsalt tuvastage oma tiimist need inimesed, kes on alati positiivse hoiakuga, hästi motiveeritud ja hea tööeetikaga.

Nad ei pea kindlasti kohe tipptegijad olema! Võtke nad oma tiiva alla, andke neile rohkem vastutust ja kujundage neist ise tulevased juhid. Teid võib üllatada, kui paljudele inimestele see meeldib, sest nad tunnevad ennast hinnatuna ning väärtustatuna ja naudivad, et pakute neile võimalust enesearenguks.

Mentorirolli võtmine ei tähenda ainult, et saate antud hetkel natuke vabamalt puhata, vaid annab ka teile võimaluse minna puhkusele teades, et restoran on sel ajal heades kätes.

3. Investeerige personali koolitamisse probleemide vähendamiseks

Tulekahjude kustutamine on restorani juhatajaks/juhiks olemise lahutamatu osa, kuid kui te enam muud ei tee, vaid tegelete ainult töötajate vigade parandamisega, siis oleks õige hetk oma töötajate koolitus üle vaadata.

Kuigi töötajate koolitamine võib algul tunduda suure ettevõtmisena, on pikemas perspektiivis sellest kindlasti kasu.

Te saate ennast rahulikumalt tunda, kuna töötajad saavad teha oma tööd korralikult ja vähemate vigadega, mis tähendab, et teil on vähem tulekahjusid kustutada.

Seega koolitage oma uusi töötajaid korralikult, näidates neile, kuidas müügikohta kasutada, sõnastage selgelt oma klienditeeninduse standardid ja laske neil kogenenumate töötajate töövari olla, et nad saaksid õppida parimatelt.

Lisaks võivad vanemad olijad oma algkoolituse unustada – aeg-ajalt värskendage ka nende töötajate mälu, et vältida halbade harjumuste ligi hiilimist.

Erinevaid koolitusi leiate SIIT ja SIIT.

4. Õppige oma isiklikku aega väärtustama

Kõik eelnevalt mainitud juhtimisnõuanded keskendusid sellele, kuidas igapäevaselt restorani juhtimist lihtsustada. Kuid selleks, et stressi kontrolli all hoida ja läbipõlemist vältida, peate oskama ka ennast välja lülitada. See tähendab järgmist:

  • Enda väljalülitamine töövälisel ajal. Tõesti võib juhtuda, et peate mõni kord lisatunde tegema, kui tähtis broneering on tulemas või aasta lõpu finantsaruanded vajavad tegemist. Kuid enamasti ei ole teil tarvis peale tööd tööasjadega tegeleda – ärge vastake töökõnedele ega meilidele, pange oma arvuti ära ja veetke aega oma pere või sõpradega.
  • Piiride seadmine. Kui teie töötajad helistavad teile tihti iga väiksema mure korral, siis oleks aeg piirid paika panna. Esiteks andke töötajatele teada, et nad võivad helistada ainult siis, kui tööl on hädaolukord – näiteks klient kukkus ja murdis oma jalaluu. Teiseks selgitage neile ära, mis on hädaolukord ning mis mitte. Näiteks, kui klient kurtis, et tema antrekoot oli üleküpsenud, saavad töötajad selle probleemi lahendamisega ise hakkama.

Kokkuvõte

Selliste mitmekesiste tööülesannetega, nagu töötajate palkamine ja vallandamine, töögraafikute koostamine, kauba tellimine ja kõigi vajadustega arvestamine, kaasneb iga restoranijuhi töö puhul ka stress.

Kuid isegi see, kui stress on töö osa, ei tähenda, et sellega ei peaks tegelema. Lõppude lõpuks võib selle kontrollimisega mitte tegelemine viia läbipõlemiseni.

Õnneks, nagu nägite, on mitmeid praktilisi näpunäiteid, kuidas stressiga paremini toime tulla ja läbipõlemist vältida.

Kiirem töögraafikute planeerimine ja haldamine!

Tööajaarvestuse tarkvaras töögraafikute loomine on lihtsam, mugavam ja automaatsem.
Proovi tasuta
Murevaba juht