Tootmine

Sõrmejäljelugeja - asjalik abimees igas ettevõttes

Enamus meist seostab sõrmejäljelugejat Hollywoodi ulmefilmidega, kus peaosaline siseneb rangelt turvatud kõrghoonesse, läbib näiliselt keeruka registreerimisprotsessi ning alles siis saab loa hoone siseruumidesse sisenemiseks.

Paljud inimesed, siinkohal ka ettevõtete juhid, ei oska arvatagi, et seda lahendust võiks kasutada ka tööajaarvestusprotsessi lihtsustamiseks.

Väga paljud administraatorid peavad tänapäeval haldama kogu tööajaarvestusprotsessi paberil või aegunud Exceli tabelites, kuid kahjuks ei saa nende vananenud tööriistadega ära hoida selliseid probleeme nagu tööaja vargus või valeandmete esitamine.

Turvaline alternatiiv paberile ja Exceli tabelitele on sõrmejäljelugeja.

Selle uuendusliku tehnoloogia üks levinumaid vorme on sõrmejälgede äratundmine. Kõige lihtsamal kujul loeb skanner iga töötaja kordumatut sõrmejälge alati, kui nad end töökohale saabumisel või töökohalt lahkumisel registreerivad.

Milleks kasutatakse sõrmejäljelugejat?

Sõrmejäljelugeja on uus ning tõhus viis töötajate töö või tööaja jälgimiseks.

Biomeetriat kasutatakse peamiselt selleks, et tuvastada töötajaid ning kontrollida informatsiooni nende saabumise ja lahkumise kohta või jälgida töötaja tootlikkust.

Igal aastal lisandub ettevõtteid, kes tahavad oma firma tööajaarvestust lihtsustada ning vabaneda tüütust paberimajandusest ja Excelist ning muuta tööajaarvestus digitaalsemaks.

Tulles tagasi erinevate registreerimisviiside juurde, siis kõige levinum neist on sõrmejälg. Siit tulebki rahvakeelne sõna „sõrmejäljeseade“ ehk ametlikult „biomeetriline seade“.

Millisele tehnoloogiale toetub biomeetriline seade?

Biomeetrilise tehnoloogia peamine ülesanne on koguda unikaalseid andmeid töötajate tuvastamiseks, kui nad oma tööaega registreerivad.

On olemas mitmeid seadmeid, millega erinevaid andmeid (näiteks silmaiirise pilt, hääl, näopilt või sõrmejälg) kogutakse.

Kuidas sõrmejäljelugeja töötab?

Tööaja registreerimine sõrmejäljelugejaga on lihtne protsess, mis võtab oluliselt vähem aega kui tunnilehe täitmine.

Sõrmejäljelugeja tuvastab töötaja nende ainulaadsete omaduste, näiteks sõrmejälje alusel, ning on osa ettevõtte töötajate tööajaarvestusest.

Sõrmejäljelugejad kasutavad sõrmejälgede üksikasjalikke detaile, mille abil saab kontrollida töötaja identiteeti, kes parasjagu end terminalis registreerib.

Sõrmejäljelugeja üks suurim eelis on see, et töötajad ei saa tööle registreerida mitut inimest korraga ega esitada valeandmeid, kuna töötajad peavad oma tööaja registreerimiseks olema füüsiliselt kohal.

Miks peaksid ettevõtted kasutama sõrmejäljelugejat?

Biomeetriline tehnoloogia on olemas olnud juba aastaid, aga kaasaegsed edusammud on alles nüüd teinud selle ettevõtete jaoks kasutajasõbralikuks.

Üha enam on ettevõtteid, kes näevad selle tehnoloogia täielikku potentsiaali ja on asunud seda oma ettevõttes rakendama.

Töötajate identifitseerimine ja tööjõu juhtimine muutub tänu sõrmejäljetehnoloogiale kiiremaks, täpsemaks ja tõhusamaks.

Erinevalt magnetkaartidest või paroolidest kannavad inimesed alati oma sõrmejälgi kaasas ja neid ei saa kaotada ega unustada. Töötajate tööaja jälgimine erinevates organisatsioonides sõrmejäljelugeja abil elimineerib töötajate tööajavarguse ja pettused.

Automatiseeritud tööajatabel päästab liigsetest kuludest

Muutes kiiremaks tööaja arvestuse tabeli täitmise protsessi, vähendate kulusid ning tõstate efektiivsust
Proovi tasuta
Murevaba juht

Biomeetriline süsteem võimaldab töötajate töötundide automaatset arvutamist, vähendades seega paberimajandust ja aega, mis kulub tööajaarvestuse andmete käsitsi arvutamisel.

Sõrmejäljelugeja kasutamise eelised

Ettevõtetel on biomeetrilise tehnoloogia õigel juurutamisel piiramatud eelised.

Tänapäeva majandus on arenev ja tehnoloogilised edusammud on muutnud organisatsioonide toimimis- ja käitumisviise.

Kaasaegsed organisatsioonid peavad konkurentsis püsimiseks olema ärikeskkonnas kohanemisvõimelised ja paindlikud.

Siinkohal tooksime välja peamised sõrmejäljelugeja kasutamise eelised:

  • Reaalajas andmed
  • Paraneb tootlikkus ja produktiivsus
  • Töökeskkonna distsipliini tõus
  • Rahaline kokkuhoid täpse tööajaarvestuse abil
  • Kaob tunnilehtedega seotud aeganõudev paberimajandus
  • Tööajaarvestus ehk tundide kokku arvutamine muutub automaatseks
  • Välistab tööajavarguse ja pettused

Privaatsus ja turvalisus

Turvalisus ja andmekaitse on kaks väga olulist ja päevakajalist teemat, millest ei saa mööda vaadata.

Inimesed, kes oma tööaega sõrmejäljeseadmes registreerivad, ei pea kindlasti muretsema turvariski pärast. Sellised süsteemid ei talleta kellegi sõrmejälge, vaid süsteem genereerib binaarse koodi sõrmejälje eripäradest ja edestab selle tarkvarale.

Kui isik registreeritakse tööajaarvestuse tarkvaras, salvestatakse mallina ainult sõrmejälje digitaalne esitus.

Tegelikku sõrmejälge ei salvestata ega edastata võrgus – see aitab säilitada isikupuutumatust.

Kasutajad registreeritakse algselt süsteemi, pildistades sõrmejälje skanneriga pildi oma sõrmejäljest. Seejärel eemaldatakse sõrmejälje eripära biomeetrilise algoritmi abil ja salvestatakse digitaalse mallina.

See algoritm on ühesuunaline ja salvestatud andmeid ei saa muuta, kuna sõrmejälgede tegelikku kujutist ei salvestata kunagi skaneerimiskeskustes või andmebaasis.

Arutasime seda olukorda ka Andmekaitseinspektsiooniga.

Nende seisukoht oli konkreetne ja selge: kuna salvestatud biomeetrilise jäljendi alusel genereeritud koodi näol ei ole tegemist delikaatsete andmetega, siis tööandja võib neid andmeid koguda ilma isiku kirjaliku nõusolekuta.

Kokkuvõte

Tööaegu saab ettevõtetes jälgida mitmel erineval viisil. Lahendus, mis toimib ühe ettevõtte jaoks, ei pruugi teisele sobida.

Töö tasustamise õiglaseks muutumise ja sellega kaasneva töötajate reaktsiooni tõttu tundub tööajaarvestuse üleminek paberkandjalt / aegunud süsteemilt uuele süsteemile esmapilgul raske, kuid pikemas perspektiivis on kulude kokkuhoid ning väiksem ajakulu administratiivsetele töödele märgatav.

Mida vähem kulutatakse aega paberimajandusele ja töötajatega vaidlemisele, seda rohkem jääb aega ettevõtet arendavate otsuste tegemiseks.

Automatiseeritud tööajatabel päästab liigsetest kuludest

Muutes kiiremaks tööaja arvestuse tabeli täitmise protsessi, vähendate kulusid ning tõstate efektiivsust
Proovi tasuta
Murevaba juht