ehitus

Kuidas tehnoloogia on muutmas ehitussektorit

Mis on ühist naelapüstolil, kaasaskantaval ketassael, tsemendisegistiga veokil ja kaasaegsel hüdraulilisel ekskavaatoril? Ilmne vastus on, et need on kõik tööriistad ja seadmed, mida tänapäeval tavaliselt ehitusobjektidel leidub.

Teine õige vastus oleks, et need kõik on töövahendid, mida 100 aastat tagasi ei eksisteerinud.

Kujutage ette, milline oleks tänapäevane ehitusobjekt ilma tehnoloogiata. Ilma elektritööriistadeta lõikaksime laudu ja puuriksime auke käsitsi, ilma rasketehnikata kaevaksid töömehed platsil labidatega käsitsi kraave ning ilma liftita oleks hooned vaid paar korrust kõrged.

Asi on selles, et tehnoloogilised edusammud on ehitustegevust alati edasi viinud, nii et on kummaline, et paljud ehitusettevõtted ei näe uue tehnoloogia kasutusele võtmises võitu.

Oleme võimelised ehitama tugevamaid, kõrgemaid ja energiatõhusamaid konstruktsioone. Tehnoloogia on muutnud ehitusplatsid turvalisemaks ja töötajad efektiivsemaks ning võimaldanud meil:

  • parandada tootlikkust
  • tihendada koostööd
  • tegeleda keerukamate projektidega

Räägitakse, et enamik ehitusettevõtteid tegutseb endiselt samamoodi nagu aastakümneid tagasi.

Ehkki uusi tehnoloogiaid on tekkinud murrangulises tempos, on tööandjad muutuste suhtes üsna kahtlevad.

Kuid siiski näib, et üleminek füüsiliselt digitaalsele maailmale on hakanud elavnema ka ehitussektoris.

Loe lisaks - 6 võimalust, kuidas saada töötajad uut tehnoloogiat kasutama

Mis põhjustab muutusi ehitussektoris?

Maailm muutub pidevalt ja erinevad tööstusharud peavad uute suundumustega kohanema. Muutused on tänapäeva maailmas tahes-tahtmata vältimatud, kuid nende omaksvõtmine võib tohutult mõjutada nii efektiivsust kui ka kulude vähendamist.

Ehitusettevõtted peaksid oma pikaajalised meetodid üle vaatama ja mõtlema, millal sellised vanad meetmed digitaalsemate lahendustega asendatakse.

Praegune olukord pole veel „nüüd või mitte kunagi“, vaid pigem „mida varem, seda parem“.

Digitaaltehnoloogia on vastus globaalsetele trendidele ja siin on mõned trendid, mis toovad ehitussektoris kaasa muutusi.

Mobiilitehnoloogia ja tarkvara areng

Projektijuhtidel on võimalik oma kontorist töö edenemist jälgida, ilma et nad peaksid kaugematele ehitusobjektidele kohale sõitma.

See lahendus hoiab väga palju aega kokku. Töötajad saavad oma nutitelefonide abil reaalajas tööl toimuvast ülevaadet anda ning kontrollimiseks digitaalseid pilte saata.

Samuti tekib neil endil võimalus reaalajas tunnilehelt või kuukokkuvõttest andmeid näha. Tekib täielik läbipaistvus töötaja ja ettevõtte vahel.

Spetsiaalsete rakenduste abil saate ka tööd planeerida, juhtida ja peakontorisse tagasi saata. Selline lahendus parandab märkimisväärselt tootlikkust.

Suurem osa sellistest tarkvaradest on pilvepõhised ning võimaldavad kõigile, kellel selleks vajadus, juurdepääsu reaalajas andmetele.

Arvatakse, et selline lahendus aitab igal aastal sadu tunde kokku hoida.

Lisaks puutuvad tavalised inimesed ka tänapäevastes majades tehnoloogiliste edusammudega kokku. Nutikad hooned muutuvad üha populaarsemaks ja kõik algab tõepoolest ehitusettevõttest.

Loe lisaks - Kuidas lihtsustada tööaja arvestust mobiilsetes ehitusettevõtetes

Pilvepõhine tööaja arvestus

Kunagised standardid, nagu tööaja arvestus paberil/Excelis või vananenud tööaja arvestuse süsteem, on tänapäevasel digitaalse tehnoloogia maastikul aegunud.

  • Keerulised
  • Aeganõudvad
  • Ei takista tööaja vargust
  • Inimlikele eksimustele kalduvad
  • Põhjustavad vigu palgaarvestuses

Digitaalse tööaja arvestuse tarkvara eelised:

  • Lihtsasti hallatav
  • Läbipaistev
  • Annab reaalajas ülevaate
  • Tagab tööaja arvestuse täpsuse
  • Kuluefektiivne
  • Meeskonnapõhised funktsioonid maksimaalse efektiivsuse saavutamiseks

Loe lisaks - tööajaarvestus ja projekti tasuvusanalüüs korraga

Loe lisaks - 3 tarkvara funktsionaalsust, mis muudavad brigaadide haldamise objektidel lihtsamaks

Objektipõhine kuluarvestus ja tööajaarvestus ühes süsteemis

Ehitussektorile mõeldud tehnoloogia, mis annab ülevaate objektil toimuvast
Proovi tasuta
Murevaba juht

Eelarvestamine

Ehitusprojektide esimesed sammud hõlmavad kogu projekti maksumuse hindamist, kasutades projekti materjalide loetelu ja nendega seotud kulusid.

Kogu see protsess on iseenesest lihtne, kuid käsitsi tehes väga aeganõudev. Lisaks sellele on käsitsi hindamisel andmesisestuse vead kerged tekkima, mis võib ettevõttele tähendada tohutuid kulusid.

Digitaalfailide kasutamine, ajaloolisele projektiteabele viitamine ja ehitustööde tarkvara võivad hindamisprotsessi kestust oluliselt vähendada.

Need tehnilised võimalused teevad automaatselt vajalikud arvutused ja tagavad mõõtmiste täpsuse, mille tulemusena on projekti kalkulatsioon usaldusväärne.

Loe lisaks - 6 kuluarvestuse näpunäidet eelarve paremaks jälgimiseks ehituses

Objekti kontroll

Droonitehnoloogia on laiendanud nende kasutamist mitmetes tööstusharudes, sealhulgas ehituses.

Ehkki tööstus võib uue tehnoloogia oma protsessidesse integreerimisel mõnevõrra aeglane olla, on ehitusettevõtted hakanud kiiresti droone kohapealseks kontrolliks kasutama.

Droonid on asendamatud tööriistad igat tüüpi ehitusprojektide jaoks.

Suuremate projektide, näiteks kõrghoonete puhul kasutavad ehitusettevõtted droone, et teha kohapealseid uuringuid ja siseneda aladele, mis võivad inimestele muidu ohtlikud olla.

Võrreldes inimeste juhitud kohapealsete vaatlustega, mis võivad võtta nädalaid, suudab üks droon sama töö ära teha tunduvalt lühema aja jooksul.

Elamuehitajad kasutavad droone ka õhupiltide kogumiseks, mis võivad neile näidata detailset pilti projektide edenemisest.

Analüütika

Analüütika aitab ettevõtetel analüüsida nende materjalikulusid, tähtaegadest kinnipidamist ja projekti edasisi samme väga väikese läbikukkumise riskiga.

Sellised andmed on tootlikkuse ja tõhususe parandamiseks äärmiselt vajalikud. Plaani koostamine annab ülevaate võimalike probleemide kohta ja võimaldab projekte vajaduse alusel kohandada.

BIM

Mudelprojekteerimine (inglise keeles building information modelling, lühend BIM) on ruumilise infomudeli loomise protsess, mis sisaldab mudeli(te)na ruumilist projekteerimist ning hõlmab tööde ajaplaneerimist, eelarvestust ja ehitise ekspluatatsiooni.

Mudelprojekteerimise kasutamine pakub uusi paremaid võimalusi alternatiivsete projektlahenduste võrdlemiseks ja erinevate valdkondade projektlahenduste omavaheliseks koordineerimiseks.

Infomudelite andmete põhjal teostatavad hoonesimulatsioonid võimaldavad paremini hinnata projekteeritava hoone tulevasi energiavajadusi ja halduskulusid ning ka kasutusmugavust.

Mudelprojekteerimise osana automaatselt saadavatest mahuarvutustest tulenevad ka kergemini teostatavad ehitusmaksumuse hinnangud, mis võimaldavad hoonestajal modelleerimise käigus operatiivselt jälgida ja parandada finantseeringu ning kogu hoonestusprotsessi lõpuks tekkiva kvaliteedi suhet.

BIM-is tehtud muudatused toimuvad reaalajas, nii et kõik muudatused või värskendused edastatakse mudelile juurdepääsu korral kohe kõigile meeskonna liikmetele.

Kõik töötavad kogu aeg kõige värskema teabega. Kuna ajakava saab simuleerida, võimaldab ehitusprotsessi visuaalne esitus meeskonna liikmetel kavandada ehituse iga etappi eraldi.

Kogu see teema võib alguses tunduda tehnoloogiakaugele inimesele keeruline, kuid oleme jõudnud punkti, kus ettevõtted, kes ei investeeri uutesse tehnoloogiatesse ja lahendustesse, ei püsi enam konkurentsis.

Kokkuvõte

Digitaaltehnoloogia mõjutab ehitustööstust viisil, mida see kunagi varem teinud pole.

  • Suuremad kasumimarginaalid
  • Väiksemad kulud
  • Ajakokkuhoid
  • Parem koostöö
  • Suurem tootlikkus

Selle rakendamine pole varsti enam valik, vaid on tasapisi muutumas vajaduseks. Öelge innovatsioonile jah, et jääda konkurentsivõimeliseks, ja laske oma ettevõttel loomulikul viisil õitseda.

Objektipõhine kuluarvestus ja tööajaarvestus ühes süsteemis

Ehitussektorile mõeldud tehnoloogia, mis annab ülevaate objektil toimuvast
Proovi tasuta
Murevaba juht