horeca

6 nippi, kuidas vähendada tööjõukulusid HoReCa sektoris

Restorani, kohviku, hotelli või mis tahes HoReCa ettevõtte ülalpidamine pole kerge ja kindlasti mitte odav.

Kõikidest kuludest, mida Te jälgima peate, on tööjõukulud kõige olulisemad ja keerulisemad, mida kontrolli all hoida.

Te võite arvata, et ilma kedagi vallandamata ei ole võimalik vähendada rahahulka, mida kulutate töötajate peale, kuid on olemas mitmeid muid samme tööjõukulude haldamiseks.

Siin on Teile kuus erinevat nippi, kuidas seda teha:

1. Koolitage personali

„Kiiresti kasvab vajadus intelligentsemate, loomingulisemate, universaalsemate ja vastutusvõimelisemate töötajate järele, mis eeldab personali pidevat arendamist, ümber orienteerimist ja täiendõpet,“ räägib Lääne-Viru Rakenduskõrgkooli õppejõud Heve Kirikal.

Lisaks suurendab oma töötajate korralik koolitamine efektiivsust, mis omakorda tähendab, et Teil võib tarvis olla vajaliku töö ära tegemiseks väiksemat tööjõudu.

Seega koolitage oma uusi töötajaid korralikult, näidates neile, kuidas müügikohta kasutada, sõnastage selgelt oma klienditeeninduse standardid ja laske neil kogenenumate töötajate töövari olla, et nad saaksid õppida parimatelt.

2. Jälgige kella

Töötajate õigeaegne sisselogimine pole naljaasi, kuna nii saate kokku hoida märkimisväärse rahahulga.

Kui töötajad logivad ennast tööle paar minutit enne vahetuse algust ja peale vahetuse lõppu jutustavad veel teiste töötajatega riietusruumis enne välja logimist, siis oleks Teil vaja nendega rääkida täpsusest, et kõik teemasse ühtemoodi suhtuksid.

Levinud on veel üks probleem – kui sõbrad logivad hilinenud või puudunud töötaja tema eest tööle.

viis, kuidas seda takistada, on üle minna biomeetrilisele sõrmejäljelugejale! Töötajad võivad kirjutada paberile teise töötaja nime, sisestada ta Exceli tabelisse, kuid sõrmejälgi nad omavahel vahetada ei saa.

Sõrmejäljelugeja kohta loe pikemalt SIIT!

3. Investeerige automaatikasse

Tänapäeval ei paku automatiseerimise eelist enam ainult POS-süsteemid, nagu ERPLY või Kassahaldus.

Digitaalse tööajaarvestustarkvara kasutuselevõtmisega saate vähendada ettevõtte juhtide, vahetusvanemate, raamatupidajate ja töötajate tööd.

Eestis läbi viidud anonüümse küsitluse tulemusel väitsid 80% töötajatest, et on ümardanud tööaega endale kasulikus suunas.

Digitaalsete tunnilehtede kasutuselevõtuga saab vältida ebatäpsusi tööaja märkimisel, andmete käsitsi ümber trükkimist ja lihtsustada keerulist tööajaarvestust.

Lugege pikemalt SIIT.

Lihtsaim viis tööjõukulude vähendamiseks

Võttes kasutusele digitaalse tööaja arvestuse, on võimalik säästa nii ettevõtte juhi kui raamatupidaja väärtuslikku tööaega
Proovi tasuta
Murevaba juht

4. Vähendage ebavajaliku töö hulka

Igas restoranis on palju edasi-tagasi jooksmist, kuid lähemal jälgimisel ei pruugi kõik need tegevused vajalikud olla.

Kas Teie teenindajad peavad joogikannu jääga täitmiseks tihti maja teises otsas käima?

Kas baarmenid käivad pidevalt teise korruse pesuruumis puhtaid rätikuid toomas?

Kõrvaltöö on iga restorani juures vajalik element ehk mida lihtsamaks seda teha, seda kasulikum on see nii Teie töötajatele kui ka lõpptulemusele.

Kõik, mida saate teha kõrvaltööde vähendamiseks, vähendab ka tööjõukulusid.

5. Vaadake üle hooajaliste töötajate värbamise põhimõtted

Pole ebatavaline, et restoranide omanikud palkavad hooajalisi töötajaid kõige kiiremateks perioodideks, näiteks suveks.

Te ei pruugi tegelikult vajada nii suurt hooajalist lisatööjõudu!

Vaadake üle oma ettevõtte värbamispõhimõtted ja analüüsige varasemaid tööraporteid, et leida võimalusi hooajaliste töötajate koondamiseks ja paluge olemasolevatel töötajatel võtta rohkem vahetusi.

Ühe või kahe töökoha vähendamine võib Teie jaoks tähendada juba märkimisväärset kokkuhoidu.

6. Hinnake lahtiolekuaegasid

Mõnikord on mõistlik kindlaks teha, kas Teie lahtiolekuajad suurendavad tööjõukulusid.

On loomulik, et tahetakse restoran võimalikult kaua avatuna hoida lootuses, et nii tuleb külastajaid juurde, kuid see võib tuua rohkem kahju kui kasu.

Näiteks kui Teil on pererestoran, võib juhtuda, et põhiline äritegevus lõpeb peale kella üheksat. Kui märkate, et saadate pidevalt töötajaid varem koju, siis oleks hea mõte kaaluda töögraafikute muutmist ja sulgeda restoran nädala sees pisut varem.

Tööaja, mis Teie töötajad veedavad vaiksetel perioodidel mitte midagi tehes, minimeerimisega säästate oluliselt tööjõukulusid.

Kokkuvõte

Tööjõul on majanduse toimimises oluline roll. Ettevõtjate seisukohast tähendab see kulusid (tööjõukulud), mis ei hõlma üksnes töötajate palku, vaid ka mittepalgalisi kulusid.

Ettevõtjate konkurentsivõimet määravad mitmed tegurid, kuid tööjõukulud on neist ühed olulisemad. On mitmeid erinevaid samme, mida tasub tõõjõukulude vähendamiseks kaaluda.

Tööajaarvestuse digitaliseeritud tarkvara hoolde jätnud ettevõtted võivad täheldada, et nende juhatajad ja töötajad säästavad sellega väärtuslikku tööaega.

Lihtsaim viis tööjõukulude vähendamiseks

Võttes kasutusele digitaalse tööaja arvestuse, on võimalik säästa nii ettevõtte juhi kui raamatupidaja väärtuslikku tööaega
Proovi tasuta
Murevaba juht